Research Instrumentmaker

Vakmanschap voor innovatie

De LiS is een mbo-vakschool. We leiden instrumentmakers op: zeer gewilde vakmensen die instrumenten bedenken en maken waarmee wetenschap en industrie kunnen innoveren. Dit doen we al meer dan 100 jaar! Onze school heeft ongeveer 340 studenten en staat hoog aangeschreven. Als afgestudeerde ben je zeer gewild en speel je door jouw hoge niveau van vakkennis, vakbekwaamheid en creativiteit een belangrijke rol in research & development, hightechindustrie, medische techniek en ruimtevaart.

Een (research) instrumentmaker is een knutselaar, puzzelaar en uitvinder met een interesse voor techniek.

Wat leer je?

Wij leiden je niet op om apparaten te maken die al in de winkel liggen. Bij ons leer je nieuwe instrumenten te maken voor onderzoekers en uitvinders. Zij gebruiken deze precisie-instrumenten om nieuwe innovaties te kunnen doen.

Al vanaf je eerste jaar trainen we je intensief op het gebied van metaal-, glas- en kunststofbewerking, optica en mechatronica. Je leert draaien, frezen, slijpen en polijsten. Om het vak goed in de vingers te krijgen, werk je de helft van je studietijd in de werkplaats. In het tweede en derde jaar loop je stage bij bijvoorbeeld TNO, Boers&Co, ASML of de TU Delft. In het vierde leerjaar werk je projectmatig aan het afstuderen en loop je een afstudeerstage.

Wil je je naast het maken van instrumenten (niveau 3) ook bekwamen in het ontwerpproces, dan kun je de opleiding research instrumentmaker volgen (niveau 4)

Een opleiding voor doeners met feeling voor techniek.

Is dat ook leuk voor meiden?

Jazeker! Merel, Savanna, Oumaima en Fleur vertellen het Leidsch Dagblad waarom (12 maart 2020).

Na je studie

Met een diploma als (research) instrumentmaker heb je een hoge baangarantie. Er een grote behoefte aan technici met een LiS-opleiding. En door je stage-ervaring ben je snel inzetbaar.

Wil je toch liever doorstuderen, dat kan ook. Je kunt na het afronden van de opleiding op niveau 4 doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde of mechatronica.

Job-monitor - studenten beoordelen school en opleiding ruim boven landelijk gemiddelde

"Waarom ik voor de LiS heb gekozen?"

  • Persoonlijke aandacht
  • Zeer praktijkgericht
  • Uitgebreide werkplaatsen
  • Meer dan 450 stagebedrijven
  • Docenten met vakkennis
  • Hoge baangarantie
  • Doorstroom naar hbo mogelijk
  • Goed aangeschreven in binnen- én buitenland
  • In top 3 mbo-opleidingen (Job-monitor)

Kies jij voor de LiS? Dan heb je garantie op een leuke opleiding, werk je met je handen, krijg je de ruimte om je te ontwikkelen én leer je een vak met toekomstperspectief.

Enthousiast geworden?

Schrijf je in en we nodigen je uit voor een intake. Samen onderzoeken we dan of je een goed beeld hebt gekregen van de opleiding en of deze echt goed bij je past.

Meer weten?

Kom langs tijdens een van onze Open Dagen en maak kennis met onze studenten en de school. Je kunt proeflessen volgen, onze werkplaatsen bezoeken en al je vragen stellen.