Nieuws
24 november De LiS in beeld

Wil je weten welke opleidingen wij bieden? Bekijk dan onze video waarin we meer vertellen over onze opleidingen Instrumentmaker en Research Instrumentmaker. 

Meer ...
18 november De LiS op TV

Komende zaterdag 21 november is de Leidse instrumentmakers School (LiS) om 16.30u te zien in het TV-programma 'How'Its Done', een informatief programma van RTLZ waarin een kijkje wordt genomen in de keuken van midden- en kleinbedrijven en instellingen. Doel van het TV-item is de LiS te promoten bij aankomende studenten, bedrijven en instellingen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn te kunnen kijken, geen probleem. De uitzending wordt herhaald op maandag 23 november (10.30u) en donderdag 26 november (16.30u). De opname kun je na de laatste uitzending ook bekijken op de website en social media van de LiS.

 

Meer ...
13 november Inschrijving open middag/avond 7 januari 2021 geopend!
Ben je je aan het oriënteren op een vervolgopleiding na je middelbare school en werk je graag met je handen? Kom dan naar onze open middag/avond donderdag 7 januari 2021 en ontdek wat de opleidingen Instrumentmaker en Research Instrumentmaker inhouden. Let op: we zullen in verband met COVID-19 geen vrije inloop hebben. Onze rondleidingen vinden in tijdsloten plaats. Zorg er dus voor dat je je hebt aangemeld voor een tijdslot via deze link https://www.lis.nl/aanstaande-studenten/open-dagen
Ben je helaas niet de gelegenheid te komen of is het maximum aantal studenten i.v.m. Covid bereikt? Meld je dan aan voor een andere open dag, op zaterdag 13 maart 2021. De inschrijving voor deze dag wordt na 7 januari opengesteld. Hou onze website dus goed in de gaten! Wil je zien hoe de Open Middag/Avond er bij ons uit ziet? Check dan dit filmpje van onze vorige open dag https://bit.ly/3poYYhQ
 

 

Meer ...
2 november Open Dag LiS groot succes

Afgelopen zaterdag vond de Open Dag plaats op de LiS. Het was een groot succes. De scholieren hadden zich vantevoren aangemeld en liepen in tijdstloten door de school, onder begeleiding van een docent. Zo kon er toch coronaproof een open dag worden georganiseerd. Scholieren waren er blij mee dat ze echt langs konden komen. Om echt even de sfeer te proeven van de school. 

Meer ...
2 november Je suis professeur

Vandaag herdenken Franse scholen de moord op Samuel Paty. Ook de LiS staat hierbij stil, net als de andere scholen in Nederland. Hoe dit vorm gaat krijgen, daarover bericht de LiS op een later tijdstip meer. 

 

 

Meer ...
31 oktober Update Corona-regels binnen de LiS

Preventie

-          Houd 1,5 meter afstand;

-          Reinig vaak je handen;

-          Vermijd drukke plekken;

-          Werk zo veel mogelijk vanuit huis;

 -          Mondkapje: 

Ø  In het gebouw verplicht dragen;

Ø  In lokalen, kantoren, de kantine en buiten: advies om het mondkapje te dragen.

 -        In de leslokalen: 

Ø  Houd ramen gesloten;

Ø  Ontsmet de tafelbladen bij aanvang van de les.

 
Bij gezondheidsklachten

Heb je klachten? Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Raadpleeg de Beslisboom LiS.

Wil je meer weten?

https://nos.nl/teletekst?801-01=#715

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/middelbaar-beroepsonderwijs-mbo

Openbaar Vervoer

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/verkeer-en-openbaar-vervoer

 

Meer ...
28 oktober Oud LiS-studenten in gesprek met minister OCW over hun stage bij CERN

Morgen, donderdag 29 oktober, gaat de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, online in gesprek met drie van onze oud-studenten bij de LiS, Jesse Mulder, Willem Vos en Elfi Dijkstra. Onderwerp van gesprek is studentenstages bij CERN, het bekende onderzoeksinstituut in Zwitserland. Doel van de bijeenkomst is de Coördinatoren internationale BPV & adviseurs S-BB te informeren over de mogelijkheden van stages voor mbo-studenten. Het ministerie van OCW wil hiermee in samenwerking met S-BB, het IBPV (internationale beroepspraktijkvorming) en Nikhef het belang van stages bij CERN toelichten en onderstrepen.

 

Meer ...
7 oktober Je studiefinanciering goed geregeld in 2021?
Heb jij in 2021 recht op studiefinanciering en/of het studentenreisproduct? Dan krijg je in oktober een belangrijk bericht van DUO. Neem even een paar minuten de tijd om dit bericht goed door te lezen. Je weet dan gelijk waar je volgend jaar recht op hebt. Soms wijkt het bedrag van de aanvullende beurs in 2021 af van wat je verwacht. Meestal  is deze dan nog niet berekend omdat de inkomensgegevens van je ouders in 2019 nog niet bij DUO bekend zijn. Met de tool op duo.nl/aanvullendebeurs krijg je snel meer inzicht in de aanvullende beurs en advies wat je kunt doen om in januari niet te weinig uitbetaald te krijgen.

 

Meer ...
11 september “Maak er ook in deze bijzondere tijden een mooi jaar van.”

Met deze woorden opende minister-president Mark Rutte het mbo-schooljaar 2020-2021 in Zwolle. Rutte roemde het mbo in zijn toespraak gericht aan studenten en docenten. “Als een sector de afgelopen maanden heeft laten zien hoe cruciaal ze is dan is het wel het mbo. Ik ben overal op bezoek geweest en Nederland drijft op de kurk van mensen die een vak hebben geleerd. Kijk naar de zorg en de mensen die zorgen dat de anderhalvemetersamenleving kan functioneren: de politie, de boa’s en de beveiligers. En natuurlijk de mensen op de scholen die in no-time moesten omschakelen. Van lessen op school naar thuisonderwijs. Dat lukte omdat docenten daar hard aan gewerkt hebben, maar ook de ict’ ers die dat mogelijk maakten. En hoe cruciaal zijn kappers? Ook zo’n sector die we normaal vinden. We hebben allemaal met onze handen in teveel haar gezeten!’”

Voldoende stageplekken en leerwerkplaatsen
Rutte benadrukte het belang van het mbo voor de economie van Nederland en roept het bedrijfsleven dan ook op voldoende stageplaatsen en leerwerkplekken aan te bieden. “Deze periode maakt het extra zichtbaar hoe belangrijk het vakmanschap van het mbo is. We hebben het mbo nodig voor de innovatiekracht, voor onze banen.

Meer ...
10 september Beleef vandaag 10 september de Nationale Opening van het mbo-jaar online!

Vandaag opent minister-president Mark Rutte het nieuwe mbo-jaar 2020-2021. Samen met minister van OCW Ingrid van Engelshoven, MKB-NL-voorzitter Jacco Vonhof en oud-mbo’er en rapper Typhoon is hij aanwezig op de Nationale Opening mbo-jaar 2020-2021 in Zwolle.

Met de Zwolse scholen Cibap, Deltion, Landstede en Zone.college laten we op innovatieve en interactieve wijze aan heel Nederland zien hoe megabelangrijk het mbo is. Vanaf 15.00 uur is de Nationale Opening live te volgen via de livestream op youtube.com/ditismbo.

De mbo-scholen in Nederland leiden samen bijna een half miljoen mbo-studenten op voor beroepen die vitaal zijn voor onze samenleving en economie. Tijdens de Nationale Opening op 10 september staan onder andere minister-president Mark Rutte, minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven en de voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof stil bij het belang van het mbo.

 

 

 

 

 

Meer ...
31 augustus Update corona

De 1,5 meter afstandsregel blijft ook na de zomervakantie gehandhaafd. Er zullen in dat kader nog wat aanpassingen in het gebouw komen. Oproep aan allen: let op de 1,5 meter afstandsregel en spreek elkaar erop aan als deze niet gehandhaafd wordt.

Verder blijft gelden: schud geen handen, was of ontsmet vaak je handen, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Bij gezondheidsklachten geldt dat je thuis blijft en je laat testen als de klachten corona-gerelateerd zijn (zie ook de informatie van de Rijksoverheid).

Meer ...
30 augustus Start introductiedagen eerstejaars

Vandaag is de introductieweek van start gegaan voor de eerstejaarsstudenten aan de LiS. In de hal werden ze vanochtend vroeg ontvangen door docenten en ouderejaarsstudenten. Vervolgens werden ze in de werkplaats gebrieft over wat er de komende twee dagen op het programma staat en bij wie ze zijn ingedeeld. ‘De studenten zullen in Leiden een puzzeltocht doen en we gaan een dag naar het strand in Katwijk waar allerlei sportieve spelactiviteiten staan gepland. Vooralsnog zijn de weersvoorspellingen goed!’ Aldus Johan Romein, die als docent samen met zijn collega docent Rianne Govaerts de introductiedagen organiseert.

‘Vanwege de corona zullen de eerstejaars in groepjes deelnemen aan de introductiedagen, en verdeeld over vier dagen, zodat er niet te veel studenten in een keer bij elkaar komen. Uiteraard is dat jammer. Het liefst zou je alle studenten bij elkaar willen zetten zodat ze elkaar goed kunnen leren kennen, maar dat kan helaas niet. Maar op deze wijze hopen we ze toch een leuke introductie te kunnen bezorgen!’

 

Meer ...
29 augustus Lesgeld

Als je een voltijd mbo-opleiding volgt en op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder was, dan moet je lesgeld betalen. Voor het schooljaar 2020-2021 is dit €1202,-. Je betaalt dit bedrag aan DUO. Eind september krijg je hiervoor een betaalverzoek. Je kunt het hele bedrag dan in 1 keer betalen, maar het mag ook in 9 termijnen.

Op duo.nl/lesgeld lees je alles over de betaalmogelijkheden en over teruggave van (een deel van) het lesgeld als je bijvoorbeeld voor het eind van het studiejaar je diploma haalt.

Meer ...
27 augustus Voorbereiding komend schooljaar

De pakketen met gereedschap en veiligheidsmiddelen staan klaar om naar onze eerstejaars studenten te sturen! Morgen of overmorgen in de bus!

Meer ...
24 juli Financiële tegemoetkoming voor studievertraging door corona

Zit je in de afrondende fase van je studie en loop je door de coronamaatregelen studievertraging op? Dan kom je misschien in aanmerking voor één van de financiële tegemoetkomingen van het ministerie van OCW:

Tegemoetkoming voor extra kosten vanwege studievertraging
Als je langer moet doorstuderen om je studie af te ronden, kun je een tegemoetkoming krijgen. Je komt hiervoor in aanmerking als je in de periode augustus 2020 (mbo) of september 2020 (ho) tot en met januari 2021 je diploma haalt.
 
Tegemoetkoming voor wegvallen van basis-/aanvullende beurs
Als je recht op een basisbeurs (mbo) en/of aanvullende beurs (mbo, ho) afloopt in juni, juli, augustus of september 2020 kom je ook in aanmerking voor een vergoeding. De hoogte van het bedrag hangt af van je opleiding en je studiefinanciering. 

Kijk voor de voorwaarden en bedragen op duo.nl/corona.

Meer ...
24 juli Unieke afstudeerprojecten Merel de Lange en Talha Arslan

Net vers én cum laude afgestudeerd als research instrumentmakers aan de LiS presenteren Merel de Lange en Talha Arslan met trots de instrumenten die zij voor respectievelijk de TU Delft en ZEF ontwikkelden en maakten.

Merel ontwierp een zogenaamde Fiber Steering Device, een operatietool om aderen dicht te branden bij ongeboren tweelingen met het Tweeling Transfusie Syndroom, zodat beide foetussen evenveel bloed krijgen.

Arslan ontwikkelde en maakte een nieuw type warmtewisselaar voor een proces om vanuit CO2 en water methanol te maken. Zo ontstaat er brandstof op een duurzame manier. In dit artikel vertellen Merel en Arslan wat zij hebben bedacht, gemaakt en ontwikkeld voor hun opdrachtgevers.

 

Meer ...
20 juli Vacature coördinator LOB

De Leidse instrumentmakers School is op zoek naar een: Coördinator LOB (loopbaan oriëntatie en -begeleiding) (0,7 - 0,8 fte) 

De LiS is een onafhankelijke MBO vakschool voor precisietechniek. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten voor de wetenschap en industrie maken. Tijdens de opleiding leren studenten om nauwkeurige instrumenten te bedenken, ontwerpen en bouwen met behulp van diverse machines, zowel handbediende als volautomatische.

De LiS heeft 45 personeelsleden, waarvan 39 onderwijsgevende en 6 ondersteunende medewerkers. De LiS heeft ruim 300 studenten en de ambitie om te groeien naar 400 studenten.  

Op dit moment is de LiS bezig met het invoeren van een nieuw Kwalificatiedossier met een daarbij nieuw behorend programma. De LiS wil investeren in onderwijs op maat en de specifieke begeleiding die daarbij hoort. Dat vraagt een andere manier van begeleiden. De LiS vindt het belangrijk dat studenten meer zicht krijgen op hun kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. We hebben steeds meer te maken met verschillende beginsituaties van studenten. We zoeken iemand die de begeleiding/coaching van studenten concreet vorm kan geven samen met het onderwijsgevend personeel.

Kijk voor meer informatie naar de volledige vacature: https://www.lis.nl/over-ons/vacatures

Meer ...
17 juli Feestelijke diploma-uitreiking bij de LiS

Een feestelijke dag gisteren bij de LiS. Uit handen van hun mentor ontvingen 28 studenten hun diploma voor research instrumentmaker of instrumentmaker. Een knappe prestatie, gelet het bijzondere examenjaar waarin de studenten alles uit de kast moesten trekken om toch een goed resultaat neer te kunnen zetten en te kunnen slagen. Drie studenten zijn zelfs cum-laude geslaagd.

Unieke afstudeerprojecten en prototypes
Tijdens de uitreiking werd stilgestaan bij alle mooie en unieke afstudeerprojecten en prototypes die de studenten hebben ontwikkeld en gemaakt voor en bij bedrijven en wetenschappelijke instellingen, zoals onder andere TNO, TU Delft, LUMC en NLR. Om het vak van (research) instrumentmaker goed in de vingers te krijgen brachten zij het laatste jaar van hun opleiding maar liefst 1200 uren door in de werkplaats op de LiS en 900 stage-uren bij opdrachtgevers.

Gelijk aan de slag of doorstromen
Een groot deel van de afgestudeerde studenten kan gelijk aan de slag bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen. Sommige afgestudeerden stromen door naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde.

Hoog niveau
Afgestudeerde Lissers zijn zeer gezocht en spelen door hun hoge niveau van vakkennis, vakbekwaamheid en creativiteit een belangrijke rol in Research & Development.

Felicitaties!
Voor de diploma-uitreiking die doorgaans op de locatie van de LiS plaatsvindt, werd dit jaar uitgeweken naar CORPUS, ook gevestigd op het Bio Science Park in Leiden. De uitreiking zelf vond in aangepaste vorm plaats, maar was zeker niet minder feestelijk dan in voorgaande jaren. Wij feliciteren alle afgestudeerde studenten van harte en wensen hun een succesvolle loopbaan of vervolgstudie toe.

 

Meer ...
8 juli De Pollensniffer en de LiS

De werking van de pollensniffer zit opgesloten in de naam, de pollensniffer snift pollen.

Pollen kunnen voor een groot deel van de bevolking bijzonder irritant zijn, in de vorm van hooikoorts. Als je gevoelig bent voor pollen is het belangrijk te weten waar er concentraties van pollen zijn.

De pollensniffer kan ingezet worden in een stedelijk gebied. In het stedelijk gebied kan onderzocht worden op welke locaties hoge concentraties pollen zijn

De pollensniffer vindt zijn oorsprong bij de LiS in 2016, met een 4e jaar project. Na deze 1e aanzet is de pollensniffer in 2018 verder door studenten van de LiS ontwikkeld. Na deze ontwikkeling zijn er verschillende tests gedaan met de pollensniffer, zoals het meten van de luchtflow, rendement en gebruik in het veld.

De pollensniffer in zijn huidige vorm wordt bij de LiS gemaakt, metaal en glas studenten leveren hun bijdrage.

Op dit moment zijn er 3 stuks in productie, hier een kleine impressie

De studenten van de LiS kunnen trots zijn op het resultaat

De link naar het wetenschappelijk artikel:

https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140404

Meer ...
1 juli Een leven lang ontwikkelen met het levenlanglerenkrediet
Wilt u een opleiding bij ons volgen en bent u jonger dan 56 jaar? Als u geen recht (meer) hebt op reguliere studiefinanciering, kunt u soms toch geld lenen om uw collegegeld of lesgeld te betalen. Met het levenlanglerenkrediet kan iedereen zich blijven ontwikkelen.
 
Voorwaarden
Om voor het levenlanglerenkrediet in aanmerking te komen, moet u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • U volgt een mbo-opleiding (alleen voltijd) of een opleiding aan hbo of universiteit (voltijd, deeltijd, duaal). Modulair onderwijs, bijvoorbeeld aan de Open Universiteit, valt hier ook onder.
 • U hebt geen recht (meer) op reguliere studiefinanciering.
 • U bent jonger dan 56 jaar.
 • Uw lesgeld of collegegeld wordt niet volledig betaald door een andere persoon of instantie, zoals bijvoorbeeld uw werkgever.
Kijk op duo.nl/levenlanglerenkrediet voor álle voorwaarden.
 
Hoeveel lenen
De hoogte van het levenlanglerenkrediet hangt af van de hoogte van het lesgeld of collegegeld. U kunt nooit meer lenen dan het bedrag dat u aan lesgeld of collegegeld moet betalen.
 
Terugbetalen
Wanneer u stopt met uw opleiding moet u het levenlanglerenkrediet binnen 15 jaar terugbetalen.
 
Meer weten? Ga voor meer informatie en aanvragen naar duo.nl/levenlanglerenkrediet.
Meer ...
19 juni LiS in het Leidsch Dagblad

De LiS heeft een mooie vermelding in het Leidsch Dagblad op vrijdag 19 juni over de score van de JOB Monitor. Lees het artikel hier

Meer ...
18 juni LiS in de top 3 mbo-opleidingen

Leidse instrumentmakers School in top 3 mbo-opleidingen

Studenten beoordelen school en opleiding ruim boven landelijk gemiddelde

Studenten waarderen de Leidse Instrumentmakers School (LiS) met een 7,6 en de opleiding Research Instrumentmaker met een 7,7. Dit is ruim een punt hoger dan het landelijk gemiddelde. De school staat hiermee op een derde plek in de lijst van mbo-opleidingen. Dat blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs naar de tevredenheid van studenten in het mbo.

Van de LiS-studenten vulde 62% de enquête in. Zij beoordeelden hun school op onderwijs en begeleiding, informatie, lesmateriaal en toetsen, sfeer en veiligheid, stage leerbedrijf en school. Over de gehele breedte scoort de Leidse instrumentmakers School boven het landelijk gemiddelde.

Bovengemiddeld tevreden
De Leidse instrumentmakers School scoort erg goed in de categorie Onderwijs en begeleiding (60% is positief t.o.v. 44% landelijk). Studenten zijn tevreden over de manier waarop school helpt om te presteren (62% t.o.v. 45%), hoe docenten lesgeven (66% t.o.v. 53%) en over het nut van de lessen voor de toekomst (77% t.o.v. 49%). Ook in de andere categorieën scoort de school bovengemiddeld. Zo zijn studenten dik tevreden over de voorbereiding op de stage door de school en de begeleiding door het leerbedrijf. Tot slot zijn de studenten blij met de sfeer op school en gaan zij met plezier naar school.

Directeur Godelieve Bun: “Wij werken continu aan het verbeteren van het onderwijs. Door huidige situatie met de coronacrisis wordt dit proces versneld. Docenten en studenten denken daarover mee. De resultaten van dit onderzoek zijn een goede opsteker voor ons allemaal.”

Onderzoek
Elke twee jaar vraagt de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs naar de tevredenheid van studenten in het mbo. Recent verscheen de 11e JOB-monitor met daarin de mening van 262.629 mbo-studenten. In totaal deden 63 scholen mee aan de JOB-monitor 2020. Meer dan de helft van alle mbo-studenten (53%) nam de tijd om hun mening te geven.


Over de Leidse instrumentmaker School
De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een kleinschalige mbo-vakschool voor precisietechniek. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten maken en ontwerpen voor wetenschap en industrie. Tijdens de opleiding (niveau 3 en 4) worden studenten intensief getraind op het gebied van metaalbewerking, bewerking van glas en andere harde materialen, optica en mechatronica. De school heeft ongeveer 340 studenten en staat hoog aangeschreven. De afgestudeerden zijn zeer gezocht en spelen door hun hoge niveau van vakkennis, vakbekwaamheid en creativiteit een belangrijke rol in research & development, hightech industrie, medische techniek en ruimtevaart.
 

 

 
Meer ...
25 mei Studentenreisproduct voor studenten jonger dan 18 jaar
Als mbo-student heb je vanaf je 18e recht op studiefinanciering. Maar wist je dat je als je jonger bent en een voltijd mbo-opleiding doet, je al wel van het studentenreisproduct kunt gebruikmaken?
 
Met het studentenreisproduct reis je gratis of met korting met de trein, tram, bus en metro. Je kunt daarbij kiezen voor een week- of een weekendabonnement.
 
Op duo.nl/mboreisproduct lees je wat de voorwaarden zijn en hoe je het studentenreisproduct kunt aanvragen.
 
Reis je (bijna) nooit met het openbaar vervoer en heb je het studentenreisproduct nog niet nodig? Aanvragen is niet verplicht en kun je ook later tijdens je studie nog doen.
Meer ...
11 mei Afgestudeerd? Gefeliciteerd!
Ben je bijna klaar met je studie? Weet jij hoe het dan zit met je studiefinanciering en je studentenreisproduct? Moet je het zelf stopzetten? Gaat dit automatisch? Krijg je geld als je gaat doorstuderen?
 
Of je nu stopt met studeren of verder gaat met een andere studie; in beide situaties moet je wat zaken regelen bij DUO. Om je snel op weg te helpen heeft DUO een handige wijzigingshulp. Vul 'm in op: duo.nl/klaarmetjestudie en je weet binnen een paar klikken wat je moet regelen.
 
Kleine hint! Stop je met studeren? Dan moet je je studentenreisproduct altijd zelf stopzetten om boetes te voorkomen. Dat doe je bij een automaat op het station of in de supermarkt.
Meer ...
17 april Wisselen studentenreisproduct

STUDENTENREISPRODUCT

Door de coronacrisis maak je nu waarschijnlijk niet veel gebruik van je studentenreisproduct. Maar ga je er straks weer gebruik van maken en reis je dan liever met een ander abonnement?

Wacht dan niet te lang! Vraag je wissel vóór 1 mei aan in Mijn DUO. Nadat je de wissel hebt aangevraagd, heb je 6 weken de tijd om je nieuwe abonnement bij een ophaalautomaat op je ov-chipkaart te zetten.

Van 1 mei tot 25 augustus kun je geen wissel aanvragen. Kijk voor meer informatie op duo.nl.

Meer ...
15 april OV kaart verlengd

Door de coronamaatregelen aan universiteiten en hogescholen wordt het onderwijs op afstand georganiseerd, waardoor studenten weinig gebruik maken van hun studentenreisproduct. Om hen tegemoet te komen wordt daarom het recht op het reisproduct verlengd met drie maanden. Nadat het ov-reisrecht verloopt gaan de drie extra maanden recht automatisch in. 

Kijk voor meer informatie voor mbo studenten op deze website.

Meer ...
15 april Donatie Gene Haas fonds

In maart kregen wij van het Gene haas fonds een mooie cheque gepresenteerd ten behoeve van het CNC onderwijs op onze school. Wij zijn uiteraard erg blij met deze bijdrage!

Tekst en afbeelding van de firma Landré:

In maart was het de beurt aan de Leidse instrumentmakers School
om de cheque van Haas in ontvangst te nemen. Haas heeft namelijk vanuit het Gene Haas fonds een cheque t.w.v. $ 7.000,- ter beschikking gesteld aan de Leidse instrumentmakers School! 

De cheque is aangeboden om studenten die een CNC carrière nastreven te ondersteunen in het leerproces. Dit komt op een ideaal moment, LiS zet nu alles op alles om verder online les te geven. Wij wensen ze veel succes hiermee!

Meer ...
9 maart 'Ode aan de vakman' bij BNR

Maandag 9 maart was onze directeur Godelieve Bun te gast in het BNR programma 'Big Five'. Deze week is het thema 'ode aan de vakman' dat perfect bij ons past! In gesprek met Roelof Hemmen vertelde Godelieve meer over het onderwijs op onze school, het belang van een goede samenwerking met het beroepenveld en het belang van goede vakmensen voor onze samenleving. Luister het gesprek terug via deze link:

https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive/10404386/de-vakman-godelieve-bun-leidse-instrumentmakers-school

 

Meer ...
2 maart Vacature lid van de raad van toezicht

Vanwege het aflopen van de benoemingstermijn van een van de leden zoekt de LiS een lid van de raad van toezicht. 

Meer informatie over deze functie kunt u vinden via deze link:

https://www.lis.nl/over-ons/vacatures

Meer ...
21 februari Nationaal gesprek over Vrijheid

Vrijdag 14 februari jl. bracht staatssecretaris Paul Blokhuis een bezoek aan de LiS in het kader van Nationaal Gesprek over Vrijheid. Onder leiding van Ianthe Mosselman van De Balie sprak de staatssecretaris met onze eerstejaars studenten over oorlog, uitsluiting en vrijheid. Het persoonlijke verhaal van de familie Blokhuis en het joodse jongetje Max dat tijdens de oorlog bij de familie woonde maakte indruk. Het gesprek kwam ook op andere onderwerpen zoals pesten en immigratie. “Racisme is van alle tijden, ook nu worden mensen nog buitengesloten” was de conclusie. Na het officiële gedeelte hadden onze studenten nog wat tips voor de staatssecretaris over onder andere meetinstrumenten en proefopstellingen voor onderzoek op het gebied van volksgezondheid. Wij kijken terug op een geslaagde en inspirerende middag.

Fotocredit: Jan Boeve // De Balie

Meer ...
12 februari Bijna 18

Wist jij dat je vanaf je 18e recht hebt op studiefinanciering als je een voltijd mbo-opleiding doet? Je hebt sowieso recht op een basisbeurs en het studentenreisproduct. En misschien heb je ook recht op een aanvullende beurs. Laat straks geen geld liggen en check nu alvast duo.nl/bijna18. Je leest daar alles over studiefinanciering en hoe je het aanvraagt.

Meer ...
5 februari Nationaal gesprek over Vrijheid

Staatssecretaris Blokhuis voert Nationaal Gesprek over Vrijheid op de Leidse instrumentmakers School

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Op 75 scholen in Nederland gaan topbestuurders in gesprek met mbo-studenten over wat vrijheid betekent in Nederland, en wat zij hier zelf aan willen bijdragen. Op 14 februari voert Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dit gesprek met studenten van de Leidse instrumentmakers School.

Tijdens het Nationaal Gesprek over Vrijheid gaan twee generaties met elkaar in gesprek. Blokhuis start met een korte lezing waarin hij vertelt wat vrijheid persoonlijk voor hem betekent en wat zijn motivatie is om deze functie te bekleden. Hij zal dit larderen met concrete voorbeelden uit zijn werkende leven. Daarna kunnen de studenten hun persoonlijke vragen over vrijheid stellen.

Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, Nationaal Comité 4 en 5 mei en vfonds en wordt mede uitgevoerd door MBO Raad.

Over Paul Blokhuis

Paul Blokhuis is sinds oktober 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet Rutte III. Zijn portefeuille omvat onder meer de geestelijke gezondheidszorg, preventie, maatschappelijke opvang en de maatschappelijke diensttijd. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 1990 ging hij werken bij de Tweede Kamerfractie bij de RPF, later de ChristenUnie. Hij ontwikkelde zich daarbij tot specialist op het gebied van verkeer en waterstaat, sociaal beleid en economische zaken.

Meer ...
3 februari Vacature bij de LiS

Medewerker Bedrijfsbureau (Managementassistent) (0,6 – 0,8 fte)

De Leidse instrumentmakers School (www.lis.nl)

Bij de LiS wordt de administratieve, secretariële en logistieke ondersteuning van het onderwijs verzorgd door de medewerkers van het Bedrijfsbureau. We zijn op zoek naar een Managementassistent die de gelederen komt versterken.

Wat doet een medewerker Bedrijfsbureau?

Binnen het Bedrijfsbureau heeft elke medewerker een eigen aandachtsgebied. Bij deze vacature gaat het om managementondersteuning voor onze directeur-bestuurder en het Management Team (MT). Dit team bestaat naast de directeur-bestuurder uit de managers Onderwijs, Praktijk en Bedrijfsbureau. Daarnaast ondersteun je het Bestuur en de Raad van Toezicht. Tot jouw taken behoren:

 • agendabeheer;
 • voorbereiden, notuleren en opvolgen acties diverse vergaderingen;
 • ondersteuning bij administratieve taken, waaronder personeelszaken en PR & Communicatie;
 • verzorgen van correspondentie, zowel schriftelijk als per mail;
 • ontvangst bezoekers en het regelen van externe bezoeken, met de daarbij horende allerhande zaken zoals catering en reizen;
 • ondersteuning van diverse LiS evenementen en projecten.

Wat vragen wij van jou?

Voor een goede invulling van deze functie heb je:

 • een relevante vooropleiding (bijv. Schoevers “Communicatie en Organisatie”);
 • HBO denk- en werkniveau;
 • affiniteit met het MBO-onderwijs;
 • ervaring in een soortgelijke rol.

En ben je:

 • communicatief vaardig en representatief;
 • accuraat, integer en discreet;
 • proactief met een hands-on mentaliteit;
 • in staat om zowel zelfstandig als in een team te werken;
 • flexibel: we werken in een klein team dus zal je af en toe gevraagd worden elders in te springen.

Wat bieden wij?

Een gevarieerde functie in een klein, gezellig, hardwerkend team. De omvang van de functie is minimaal 0,6 (24 uur) en maximaal 0,8 fte (32 uur) waarbij de werkuren bij voorkeur over 5 werkdagen worden verspreid. De cao MBO is van toepassing. Het betreft in eerste instantie een tijdelijke aanstelling voor de duur van één jaar, met uitzicht op verlenging. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt (bij 1,0 fte) minimaal € 1.987,= en maximaal € 2.983,= bruto per maand (schaal 7), plus een vakantietoeslag van 8% en een vaste eindejaarsuitkering van 8,33%.

Informatie en sollicitatie

Informatie over de functie is via e-mail verkrijgbaar bij mevrouw Nan van Gijzen, manager Bedrijfsbureau (gijzen@lis.nl). Je sollicitatie inclusief curriculum vitae kun je tot 15 februari 2020 mailen naar gijzen@lis.nl

 

Meer ...
6 november Winnaar MBO Techniek-prijs

(Oud-)studenten Imre Bakker en Rick Simons hebben de MBO Techniek-prijs toegekend gekregen voor hun afstudeerproject 'Innovatie op het gebied van nano rovers'. Zij ontvingen deze prijs tijdens het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartfondsgala. 

Lees meer op de website van het luchtvaartfonds.

Meer ...
4 oktober Studenten profiteren van samenwerking

Ruim 80.000 studenten in het beroepsonderwijs profiteren van publiek private samenwerking. MBO- en HBO-onderwijsinstellingen en bedrijven weten elkaar steeds vaker en beter te vinden in publiek private samenwerking (pps) om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Het aantal bedrijven dat intensief samenwerkt met het beroepsonderwijs in het mbo en hbo is in sinds 2016 gestegen van 6.000 naar 9.800, een groei van 58% in twee jaar. Daar profiteren zo’n 84.000 studenten van. Dit blijkt uit een impactmeting van Katapult, een netwerk van samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, onderzoek en overheid. LiS TOP, waaronder het CIV “Life Sciences & Health” en de RIF “Instrumentation for Space” vallen, is de PPS organisatie van de Leidse instrumentmakers School, en is onderdeel van KATAPULT

Echte problemen
In de provincie Zuid Holland zijn maar liefst 56 publiek-private samenwerkingsverbanden, waaronder RIF Instrumentation for Space en CIV Life Sciences & Health, waar partners als Airbus DS, Herseninstituut, Holland Rijnland, ISIS, Leidse instrumentmakers School, Lens R&D, LUMC, SRON, Surge on Medical, TNO, TU Delft, van Straten Medical en VUMC samenwerken. Omdat de studenten met “echte problemen” uit het veld aan de slag moeten weten ze ook meteen waarvoor ze het doen. Dit is een belangrijke motiverende factor bij het in de praktijk brengen van de door hen op school opgedane kennis en kunde. De link tussen de theorie en de praktijk wordt hierdoor voor de studenten veel inzichtelijker. Voor de partners is het, naast een interessante screening voor nieuw personeel, ook een aantrekkelijke manier om problemen die ze tegenkomen bij de uitvoering van hun werk op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn: de ontwikkeling van chirurgische tools om nieuwe operatie technieken mogelijk te maken en een nieuwe testopstelling voor sensoren zodat er nu meerdere sensoren tegelijkertijd getest kunnen worden. Naast deze praktische aspecten zorgt de samenwerking tussen bedrijven, instellingen en scholen ook voor vernieuwing in het onderwijs, waar de partners graag bij meehelpen.

Figuur 1: test opstelling voor zonsensoren zoals ontworpen door de studenten van de LiS voor Lens R&D (credit: Lens R&D)

Goed gekwalificeerde mensen reden voor meer deelname bedrijven
De belangrijkste motivatie voor bedrijven en werkveldpartners om deel te nemen in een pps is in de meeste gevallen de noodzaak tot goed gekwalificeerd toekomstig personeel. Daarnaast realiseren bedrijven zich dat het beroep fundamenteel verandert, en zien zij het onderwijs als een manier om dit beroep en hun vakgebied samen vorm te geven. Bedrijven voelen zich, meer dan voorheen, actief en intensief betrokken bij curriculumontwikkeling en onderwijsinnovatie. In het mbo geldt leven lang ontwikkelen voorts als belangrijke deelnamereden, terwijl binnen het hbo de toegang tot praktijkgericht onderzoek zwaar weegt.

42% pps-en gericht op cross-sectorale uitdagingen
De door het kabinet geformuleerde maatschappelijke uitdagingen – zoals energietransitie en veiligheid – worden in het onderwijs steeds belangrijker. Dit vraagt ook om meer samenwerking met het bedrijfsleven voor goede leeromgevingen met kennis over het stimuleren van innovatie en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Uit de impactmeting blijkt dat maar liefst 42% van de pps-en zich nadrukkelijk richt op deze cross-sectorale uitdagingen. De high tech sector is het sterkst vertegenwoordigd met maar liefst 97 pps-en verspreid over Nederland, zoals het Field Lab Shared Smart Factory, gevestigd in de voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen, die toegankelijk is voor de kleinere bedrijven zoals startups en MKB bedrijven.

Hans de Jong, President van Philips Nederland: “Er kán en móet meer
Hans de Jong, President van Philips Nederland en vice-voorzitter van FME, juicht de groei van het aantal pps-en toe, maar tegelijkertijd is hij ook kritisch: “Er kán en móet meer. We staan als land voor enorme maatschappelijke uitdagingen. Het antwoord op deze uitdagingen is elkaar opzoeken. We hebben iets ontdekt en gecreëerd wat écht werkt. Bedrijven die nog niet actief zijn in een pps, roep ik dan ook op om zelf in actie te komen. Want alleen met veel meer bedrijven die écht samenwerken met het onderwijs kunnen we genoeg talent opleiden voor onze innovatie-samenleving.”

Overheidsbeleid stimuleert samenwerking
De groei van het netwerk is mede te danken aan stimuleringsmaatregelen vanuit zowel regionale als landelijke overheden. Provincies zien de meerwaarde van de infrastructuur die door pps-en ontstaat voor de regionale arbeidsmarkt. In Noord-Nederland investeren regionale overheden in de pps GAS 2.0 waarmee men vakmensen opleidt voor de energietransitie. Provincie Flevoland ondersteunt de Bio Academy. En in de Zaanstreek werken overheden aan de realisatie van een ZaanCampus voor techniek. Al deze initiatieven die mede vanuit het Techniekpact worden aangejaagd dragen bij aan een innovatiever beroepsonderwijs.

Over Katapult
Katapult is een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid te verbeteren. Met als doel het opleiden van jongeren met de juiste skills zodat zij kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door professionals uit het bedrijfsleven die lessen verzorgen. Of door studenten die tijdens hun opleiding onderzoek doen voor een MKB-bedrijf. Er participeren inmiddels 84.000 studenten, 9.800 bedrijven en 5.000 docenten in deze samenwerkingsverbanden, ook wel Centers of expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en pps-en in het beroepsonderwijs. Katapult is onderdeel van Platform Talent voor Technologie. Meer informatie: www.wijzijnkatapult.nl

Figuur 2: Uitreiking van de André Kuipers Ruimtevaartprijs aan de studenten van de LiS voor de door hun ontworpen en gebouwde zonsensor-testopstelling. (credit: Frank Molster)

Meer ...
23 september Oud-student laat LiS ruim 0,2 miljoen euro na

De Leidse instrumentmakers School (LiS) heeft een nalatenschap ontvangen ter waarde van ruim 0,2 miljoen euro. De erfenis, nagelaten door oud-student en meester-instrumentmaker Pieter Leemans (1925-2017) wordt ondergebracht in een Fonds op Naam, het De Nobel-Leemans Fonds. Uit dit fonds worden moderne machines voor het bewerken van metalen en andere materialen aangeschaft, zodat  onze studenten werken met de nieuwste precisie­technieken. De school is enorm dankbaar.

Pieter Leemans is geboren en getogen in Leiden waar hij na de ambachtsschool in 1943 aan het Kamerlingh Onnes Laboratorium begon met de opleiding tot instrumentmaker. In 1948 behaalde hij het prestigieuze Meester diploma. Hij werkte toen al bij het Fysisch-Elektronisch Laboratorium van TNO op de Waalsdorpervlakte in Den Haag, waar hij tot zijn pensionering bleef. Vele jaren gaf hij daar leiding aan de ongeveer 40 instrumentmakers (waarvan de helft met het Meester diploma) die daar werkten. Van bijzonder grote betekenis voor TNO is zijn mechanische constructie van moderne radarsystemen geweest.

Met de LiS behield hij een langdurige band als lid van de examencommissie. Daarbij heeft hij zich door het ontwerpen van nieuwe examenwerkstukken voortdurend ingezet voor de verbetering en kwaliteit van het vakmanschap.

Hij is nooit getrouwd geweest en leidde een sober en betrekkelijk eenzelvig bestaan. Zijn grootste hobby was het verzamelen, restaureren en ontwerpen van mechanische en elektronische speeldozen.

Pieter Leemans (l) en collega Boogert bij de doppenponser (1944)

Meer ...
27 mei Documentaire 'The future is handmade'

Leiden wil een kennisstad te zijn en Nederland profileert zich graag als kenniseconomie. Prachtig, vindt archeoloog Maikel Kuijpers, maar het begrip kennis is veel te eng gedefinieerd. „Kennis is niet alleen op de universiteit te halen. Ook voor handwerk is heel veel kennis nodig. We moeten vakmanschap veel meer gaan waarderen.” Daarom maakte Kuijpers een minidocumentaire over ’craft’, die onlangs verscheen: The future is handmade.

In april spraken archeoloog Maikel Kuijpers en directeur van de LiS Godelieve Bun over de speciale band tussen wetenschap en vakmanschap. Lees het artikel in het Leidsch Dagblad.

Meer ...
28 februari Nieuwe directeur LiS

Eind 2017 heeft onze directeur Dick Harms aangekondigd dat hij voornemens is medio 2019 bij de LiS met pensioen te gaan. In het afgelopen jaar is een sollicitatieprocedure met goed gevolg afgerond en het bestuur is verheugd nu te kunnen mededelen dat mevrouw Godelieve Bun op 1 maart 2019 het stokje van Dick Harms als directeur van de LiS overneemt.

Mevrouw Bun is geen onbekende in de techniek en in het onderwijs. Ze studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en werkte onder meer als teamleider bij de Hogeschool Utrecht bij de afdeling Fijnmechanische Techniek. Naast een loopbaan in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs heeft zij diverse functies vervuld in het bedrijfsleven.

Wij heten Godelieve van harte welkom in ons midden en wensen haar veel succes.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur van de Leidse instrumentmakers School

 

Meer ...
18 december Kerstvakantie

Wij zijn wegens de kerstvakantie gesloten van 21 december 12:00 tot 7 januari.

Meer ...
4 december Kerstballen blazen 2018

Op zaterdag 24 november en zaterdag 1 december hebben we weer kerstballen geblazen in onze glaswerkplaats. De cursisten hebben met veel plezier hard gewerkt aan hun set kerstballen.

 

Meer ...
13 november Vacatures bij de LiS

Op dit moment staan er maar liefst drie vacatures open bij de Leidse instrumentmakers School!

We zijn op zoek naar twee TOA's en een medewerker bij het Bedrijfsbureau. Kijk snel op de vacature pagina en reageer vóór 3 december 2018.

Meer ...
1 november LiS studenten in de prijzen bij NLF gala

Op vrijdag 26 oktober jl. hebben voormalig LiS studenten Bob Roos, Jelle van der Werff en Johan van den Berg tijdens het gala van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Fonds (NLF) zowel de Jan Dellaert prijs (voor MBO Vliegtuig en ruimtevaarttechnieken) als de Andre Kuipers Ruimtevaart prijs in ontvangst mogen nemen voor het resultaat van hun groepsproject. Aan beide prijzen is een geldbedrag van €2500 verbonden.

Tijdens het groepsproject hebben ze een testopstelling ontworpen voor zonnesensoren waarbij 12 (in plaats van 1) sensoren tegelijkertijd getest kunnen worden. De opstelling moest geschikt zijn om onder twee verschillende hoeken te werken, in twee verschillende vacuümtanks, bij temperaturen variërend van -125 tot +125°C, waarbij de hele opstelling snel afgekoeld en opgewarmd moest kunnen worden. De studenten hebben het hele traject doorlopen van idee tot het daadwerkelijke product dat nu gebruikt wordt bij de opdrachtgever Lens R&D.

Meer ...
28 mei Vacature Directeur LiS

In verband met de pensionering van de huidige directeur in 2019 is het Bestuur van de Stichting Leidse instrumentmakers School op zoek naar een fulltime directeur (v/m) voor de LiS vakschool voor precisietechniek te Leiden.

De LiS is een kleine, moderne, goed geoutilleerde, technische vakschool voor middelbaar beroepsonderwijs met een lange historie en goede reputatie. De medewerkers zijn zeer betrokken bij de school, hebben brede expertise en specialisaties. De directeur wordt aangesteld door en legt verantwoording af aan het Bestuur maar geniet voor de dagelijkse werkzaamheden grote autonomie.

De inschaling van de functie is in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving voor een kleine vakschool in het middelbaar beroepsonderwijs en is maximaal schaal 14. De selectieprocedure zal conform de NVP-sollicitatiecode verlopen. Vertegenwoordigers van personeel en studenten worden via een of meerdere benoemingsadviescommissies betrokken bij de procedure.

Een pdf met de functieomschrijving en het persoonlijk profiel kan  hier worden gevonden.

Geïnteresseerden wordt verzocht dit voor 10 juli 2018 kenbaar te maken door een motivatiebrief en een recent curriculum vitae te sturen aan de voorzitter van het bestuur Dr. Aad J. van Strien (via email strien@lis.nl). 

Het voorlopige tijdpad voor de vervulling van de vacature, rekening houdend met de zomervakantieperiode, is als volgt:

Mei 2018:                            Start wervingsprocedure.

Juli 2018:                             Start selectieprocedure.

Oktober 2018:                    Bestuurlijke beslissing omtrent vacature vervulling.

Nov. en dec. 2018:            Oriëntatieperiode.

Januari 2019:                      Aanstelling.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure en er kan ook om referenties worden gevraagd. De procedure wordt deels begeleid door een extern organisatie- en adviesbureau en zal volgens de geldende privacyregels worden behandeld.

Meer ...
22 mei Studiefinanciering. Hoe zit dat?

Als je 18 wordt en een mbo-opleiding volgt, krijg je ook recht op studiefinanciering. Maar hoe vraag je dit aan? En wat zijn de mogelijkheden?

Bij het aanvragen van studiefinanciering komt best nog wel veel kijken. Misschien heb je vragen over studiefinanciering. Want hoeveel heb je nodig? En waar bestaat studiefinanciering eigenlijk uit? Hoe zit het met reizen en wat voor rol spelen je ouders bij de studiefinanciering?

Om jou (en je ouders) zo goed mogelijk voor te bereiden op de keuzes die je moet maken, organiseert DUO (de Dienst Uitvoering Onderwijs) hier een webinar over. Een webinar is een voorlichting die je thuis via de computer kunt bekijken. Inschrijven met je mailadres is voldoende. Het webinar vindt plaats op donderdag 24 mei om 19:30 uur en duurt 45 minuten.

Vragen die tijdens het webinar beantwoord worden, zijn:

- Waaruit bestaat studiefinanciering tegenwoordig? Is er meer dan alleen een lening?

- Wat is de aanvullende beurs en moet ik die ook terugbetalen?

- Hoe zit het met studiefinanciering en reizen met het openbaar vervoer?

- Hoe vraag ik studiefinanciering aan?

- Wanneer moet ik studiefinanciering aanvragen?

- Hoe zit het met het terugbetalen van een lening?

Dit en nog veel meer zal tijdens het webinar besproken worden. Ook kun je zelf vragen stellen. Die worden dan tijdens het webinar zo veel mogelijk meteen behandeld.

Uiteraard is deelname aan het webinar gewoon gratis. Je kunt je voor het webinar aanmelden via deze link: https://duo.nl/webinar/studiefinanciering-mbo.jsp

 

 

Meer ...
14 mei De Leidse instrumentmakers School zoekt afstudeeropdrachten.

 

Wij zijn voor de afstudeerfase van het vierde jaar op zoek naar groepsopdrachten en afstudeerprojecten. De groepsopdrachten worden uitgevoerd door 3 studenten bij ons op de LiS. De opdrachten mogen gecombineerd elektronisch en /of mechanisch van aard zijn. De afstudeerprojecten vinden plaats bij u op locatie. Heeft u een opdracht voor ons, of bent u geïnteresseerd, maar heeft u nog geen opdracht? Stuur ons dan een e-mail naar Baars@lis.nl.

 

Wat verwachten wij van u:

Wij hopen dat u als opdrachtgever (samenwerkingspartner) een multidisciplinaire groepsopdracht of afstudeeropdracht biedt, die realistisch en haalbaar is voor de LiS-student gezien zijn vooropleiding. De begeleiding vanuit uw bedrijf/instelling wordt verricht door 1 of 2 ervaren specialisten die een aantal uren in de week begeleiding kunnen bieden. Indien nodig worden specialisten uit overige disciplines geraadpleegd vanuit het netwerk van uw bedrijf/instelling.

 

Wat kunt u van ons verwachten:

Vanuit de LiS zal er een begeleider worden aangesteld die de groepjes zal begeleiden. De opdracht loopt van september t/m eind januari en aan het eind van deze periode zal er een werkend product staan volgens specificaties. De groepen geven vervolgens een presentatie over het product en hun manier van oplossingsgericht werken. Dit alles wordt verduidelijkt in een verslag. Met dit groepsproject laten ze zien dat ze klaar zijn om aan het afstudeerproject te beginnen.

Een afstudeeropdracht wordt gedaan door een student bij u op locatie. Deze opdracht loopt van februari t/m juni. Een afstudeercommissie van twee personen van de LiS komen langs voor de beoordeling. Mocht u een afstudeer opdracht voor ons hebben dan is het van belang dat u een S-BB erkenning heeft voor research instrumentmaker.

Wij zouden het erg waarderen als u ons bij andere bedrijven zou kunnen aanbevelen.

 

Meer ...
9 april Vacature Vakdocent metaal leerjaar 1

Vakdocent metaal (0.8-1fte), voor onze 1e jaars metaalwerkplaats

De Leidse instrumentmakers School (www.lis.nl)

De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een kleinschalige MBO vakschool voor precisietechniek. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten voor wetenschap en industrie maken. Tijdens de opleiding Research instrumentmaker worden studenten intensief getraind op het gebied van metaalbewerking, bewerking van glas en andere harde materialen, optica en elektronica.

De LiS is een onafhankelijke school met ongeveer 300 studenten en heeft de ambitie om te groeien naar 400 studenten. Daar ons eerste leerjaar een belangrijke rol speelt voor deze groei zijn we op zoek naar een docent die ons hier wil komen  versterken.

Functieomschrijving

Het eerste leerjaar van de opleiding kan gezien worden als een zeer breed oriënterend jaar, onze studenten komen in aanraking met alle facetten van het vak. Binnen de metaalwerkplaatsen wordt de basis gelegd voor de verdere (studie)loopbaan. Vele studenten komen hier voor het eerst in aanraking met machines en hebben hier een goede begeleiding bij nodig. De eerste prioriteit ligt op het gebied veiligheid en de ontwikkeling naar zelfstandigheid staat centraal.

Als Vakdocent metaal ben jij degene die samen met de instructeur(s), toa(s) en andere vakdocenten ervoor zorgdraagt dat deze ontwikkeling goed verloopt.

 

Wat verwachten we van je binnen deze functie:

·         Het ontwikkelen en uitvoeren van vakonderwijs (praktijk) op het gebied van metaalbewerking (draaien, frezen, CNC en basis metaal vaardigheden).

·         Onderhoud van de lesmiddelen (het machinepark).

·         Theoretische vakgerichte lessen verzorgen.

·         Het begeleiden van studenten in hun loopbaan.

·         Het begeleiden van stages.

 

Functie-eisen

Om goede invulling te kunnen geven aan deze rol beschik je over:

·         HBO werk- en denkniveau.

·         Een 2e graad lesbevoegdheid werktuigbouwkunde, mechanische techniek met lesgevende ervaring.

·         Affiniteit met en kennis van CNC verspanen (fanuc 31, HAAS) is een pré.

·         Affiniteit met en kennis van Tig en Mig/Mag lassen is een pré.

Profiel

We zijn op zoek naar een kandidaat met de volgende competenties:

·         Teamspeler maar ook zelfstandig kunnen acteren.

·         Een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

·         Creatief.

·         Vakbekwaam.

·         Passie voor het vak.

·         Pedagogisch sterk.

Arbeidsvoorwaarden

De cao-mbo is van toepassing. Het betreft in eerste instantie een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op vast. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 2.687,= en maximaal € 4.019,= bruto per maand op basis van een volledig dienstverband (schaal LB). De omvang van de functie is 0,8 - 1,0 fte.

 

Informatie en sollicitatie

Informatie over de functie is verkrijgbaar bij de heer Bart Schouten, manager Onderwijs. E-mail adres: schouten@lis.nl.

Je sollicitatie inclusief curriculum vitae kun je tot 7 mei 2018 mailen naar schouten@lis.nl onder vermelding van vacature nummer 500/02.

De interne en externe sollicitatieprocedure lopen tegelijkertijd. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur.

Een assessment kan eventueel deel uitmaken van de selectieprocedure.

Selectiegesprekken vinden plaats in week 20 (week van 14 mei 2018).

Meer ...
9 april Vacature Vakdocent metaal

Vakdocent metaal (0,8-1,0 fte)

De Leidse instrumentmakers School (www.lis.nl)

De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een kleinschalige MBO vakschool voor precisietechniek. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten voor wetenschap en industrie maken. Tijdens de opleiding Research instrumentmaker worden studenten intensief getraind op het gebied van metaalbewerking, bewerking van glas en andere harde materialen, optica en elektronica.

De LiS is een onafhankelijke school met ongeveer 300 studenten en heeft de ambitie om te groeien naar 400 studenten. Door pensionering van één van onze vakdocenten zijn we op zoek naar een vakdocent metaal voor onze hogere jaars onwikkelingswerkplaats.

Functieomschrijving

Ben jij een vakdocent met passie voor het ontwerpen, ontwikkelen en maken van precisie instrumenten en wil je studenten helpen in hun ontwikkeling tot bekwaam Research instrumentmaker dan is dit een droombaan.

De studenten die je samen met de andere vakdocenten, instructeur(s) en Toa(s) begeleidt kunnen zelfstandig en veilig in een werkplaats werken maar zijn vaak met uitdagende klussen bezig voor onder andere ons leerbedrijf. Ze dienen zich nog verder te ontwikkelen op met name het constructie en CNC gebied en hebben hier een leermeester voor nodig.

 

Wat verwachten we van je binnen deze functie:

·         Het ontwikkelen en uitvoeren van vakonderwijs op het gebied van metaalbewerking (draaien, frezen, CNC en basis metaal vaardigheden).

·         Onderhoud van de lesmiddelen (het machinepark).

·         Theoretische vakgerichte lessen kunnen verzorgen.

·         Het begeleiden van studenten in hun loopbaan.

·         Het begeleiden van stages.

·         Ondersteunen bij en uitvoeren van constructie opdrachten.

·         Het verzorgen van lessen op het gebied van constructies (tekenen).

 

Functie-eisen

Om goede invulling te kunnen geven aan deze rol beschik je over:

·         HBO werk- en denkniveau (een LiS achtergrond is een pré).

·         Een 2e graads lesbevoegdheid of bereidheid deze te halen.

·         Kennis van en ervaring met 3d tekenpakketten (inventor).

·         Kennis van en ervaring met Cad/Cam (Siemens, Fanuc/Haas).

·         Ervaring als constructeur van fijnmechanische instrumenten is een pré.

·         Affiniteit met en kennis van CNC verspanen is een pré.

 

Profiel

We zijn op zoek naar een kandidaat met de volgende competenties:

·         Teamspeler maar ook zelfstandig kunnen acteren.

·         Een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

·         Creatief.

·         Vakbekwaam.

·         Passie voor het vak.

·         Innovatief.

·         Projectmatig werken.

 

Arbeidsvoorwaarden

De cao-mbo is van toepassing. Het betreft in eerste instantie een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op vast. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 2.687,= en maximaal € 4.019,= bruto per maand op basis van een volledig dienstverband (schaal LB). De omvang van de functie is 0,8 - 1,0 fte.

 

Informatie en sollicitatie

Informatie over de functie is verkrijgbaar bij de heer Bart Schouten, manager Onderwijs. E-mail adres: schouten@lis.nl.

Je sollicitatie inclusief curriculum vitae kun je tot 7 mei 2018 mailen naar schouten@lis.nl onder vermelding van vacature nummer 500/03.

De interne en externe sollicitatieprocedure lopen tegelijkertijd. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur.

Een assessment kan eventueel deel uitmaken van de selectieprocedure.

Selectiegesprekken vinden plaats in week 20 (week van 14 mei 2018).

Meer ...
19 maart De Leidse instrumentmakers School werkt samen met gemeente Katwijk aan Fieldlab Unmanned Valley in Valkenburg

Stichting Unmanned Valley Valkenburg (UVV) werkt samen met gemeente Katwijk, de Rijksoverheid, kennisinstituten en onderwijsinstellingen aan de ontwikkeling van het Fieldlab. UVV is een testgebied voor onbemande toepassingen als drones, sensortechnologie en big data analyse.  De LiS zal haar kennis en faciliteiten inzetten om bedrijven te ondersteunen met prototype ontwikkeling. De eindexamenkandidaten zullen al het geleerde inzetten voor projecten op het Fieldlab als laatste proeve van bekwaamheid en ervaring opdoen in het samenwerken met bedrijven en omgaan met budgetten.

Het eerste project waar de LiS haar oog op heeft laten vallen is de brandweerdrone. Deze drones kunnen vroegtijdig een brand herkennen en inventariseren waar geblust moet worden en water gehaald kan worden. Op plaatsen waar de brandweer moeilijk komt of waar het te gevaarlijk is, kan de drone worden ingezet. De studenten zijn enthousiast over de projecten en vinden er zelfs vaak hun baan na het behalen van het diploma Research Instrumentmaker.

De LiS zal meewerken aan de volgende onderwerpen:

-         Een onderwijsloket voor het uitwisselen en versterken van kennis tussen onderwijsinstellingen op het gebied van drones;

-          Ontwikkelfaciliteiten voor de drone sector en het onderwijs creëren;

-          Uitvoeren en aantrekken van drone gerelateerde onderzoeksprojecten;

-          Versterken van de wisselwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven.

Meer ...
22 december Kerstvakantie

Bestuur, directie en medewerkers van de
Leidse instrumentmakers School
 wensen u prettige kerstdagen en een succesvol 2018!

I.v.m. de kerstvakantie zijn wij gesloten van 23 december 2017 tot 8 januari 2018.

Meer ...
18 december LiS scoort goed in de Keuzegids MBO

Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie heeft haar keuzegids MBO voor 2018 gepubliceerd. De Leidse instrumentmakers School heeft ook dit jaar weer de kwaliteitszegel 'Topopleiding' bemachtigd. We hebben een score van maar liefst 88 ontvangen. Wil je meer weten over deze beoordeling? Kijk dan op www.keuzegids.org. Op 13 januari is er een open dag op de LiS waar we je alles kunnen vertellen over de opleiding tot Research Instrumentmaker. 

Meer ...
11 december LiS maandag 11 december gesloten

Vanwege het winterse weer is besloten de school vandaag te sluiten. Houdt je mail in de gaten voor eventuele updates.

Meer ...
11 juli De Leidse instrumentmakers School zoekt een Lid van de Raad van Toezicht

De LiS is een zelfstandige vakschool in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voor precisietechniek. De afgestudeerden vinden zonder noemenswaardige problemen een uitdagende werkkring in de hightech precisie-industrie in het gehele land, bij Nederlandse kennisinstituten zoals TNO en in de ontwikkelingswerkplaatsen van Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten.

De LiS bestaat sinds 1901, is gevestigd in Leiden, heeft ruim 300 studenten, is financieel gezond en beschikt over uitstekende faciliteiten. In 2016 is nieuwbouw opgeleverd die in de komende jaren een verdere groei mogelijk maakt.

De school herbergt tevens een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) onder de naam LiS TOP.  Dit centrum, mede mogelijk gemaakt door overheidsinvesteringssubsidies, richt zich niet alleen op hightech precisie-industrie maar in toenemende mate ook op de sectoren Life Sciences & Health en Instrumentation for Space. Veel projecten van het CIV worden in het onderwijsprogramma geïntegreerd.

De Raad van Toezicht houdt toezicht op zowel de school als het CIV, en fungeert als klankbord voor het bestuur en de directie. De raad is breed samengesteld met ervaring en deskundigheid uit bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap.

Het profiel voor het nieuwe lid van de Raad van Toezicht is:

       Ruime ervaring in bestuur of management van een mbo-instelling;

      Sterke affiniteit met techniek en het werkterrein van de LiS, en bij   voorkeur een relevant bestuurlijk netwerk;

       Gedrevenheid om vanuit een toezichthoudende rol bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de school en het CIV;

       Communicatief sterk, met goed gevoel voor verhoudingen in een kleine, hechte organisatie.

Het lidmaatschap van de Raad van Toezicht is onbezoldigd. Benoeming geschiedt voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid van herbenoeming. 

Voor nadere inlichtingen over de Raad van Toezicht of het attenderen op mogelijke kandidaten kan contact worden opgenomen met de voorzitter, J.E. van der Boon, via email (je.vanderboon@bb.leidenuniv.nl) of telefonisch (071-5273003). 

Reacties zijn mogelijk tot 1 september 2017.

Met het oog op het vergroten van de diversiteit in de organisatie worden reacties van vrouwen in het bijzonder op prijs gesteld.  

Meer ...
22 mei LiS eerste Haas Technical Education Center (HTEC) in Nederland

 

Op de LiS leren studenten fijnmechanische bewerkingen op een hoog niveau.

De Leidse instrumentmakers School (LiS) wordt het eerste Haas Technical Education Center (HTEC) in Nederland. Haas Automation gaat daarmee in nauwe samenwerking met Haas Factory Outlet in Houten, de LiS ondersteunen in haar CNC-onderwijs. De LiS beschikte al over twee Haas SuperMiniMills en een Haas VF-1 bewerkingscentrum.

De LiS is dé gespecialiseerde vakschool voor precisietechnologie in Nederland en versterkte die positie recent via stevige investeringen in uitbreiding van huisvesting en machinepark.

Op de LiS leren studenten fijnmechanische bewerkingen op een hoog niveau. Dat kan omdat de school beschikt over een uitgebreid machinepark en gedreven personeel. Directeur Dick Harms: “Daarmee zijn we één van de weinige opleidingen waar studenten het vak gedegen kunnen leren en daarmee later in het bedrijfsleven direct aan de slag kunnen. Daarin onderscheiden we ons van andere opleidingen.”

Momenteel levert de school jaarlijks circa 50 studenten af, waarvan een deel doorstroomt naar het hbo. Het aantal aanmeldingen is de laatste 3 jaren sterk gegroeid, waardoor er in de toekomst ook meer afgestudeerden zullen zijn.

 

Opdrachten voor industrie en wetenschap
Met LiS Engineering, onderdeel van de aparte stichting LiS TOP, ontwikkelen en maken studenten fijnmechanische componenten in opdracht voor industrie en wetenschap. Voor bedrijven die willen weten wat de LiS voor hen kan betekenen en wat zij voor de LiS kunnen betekenen is er op donderdag 18 mei de mogelijkheid een kijkje achter de schermen te komen nemen. Op die dag is tevens de officiële start van de samenwerking tussen de LiS en Haas Automation. Met de start van het HTEC in Leiden opent Haas haar 105e Technical Education Center in Europa. HTEC is het label waarmee Haas Automation scholen erkent die uitmunten in CNC-onderwijs.

Bron: MetaalNieuws

Meer ...
23 december LiS scoort wederom hoog in Keuzegids Mbo!

In de categorie 'Vakscholen' moeten wij in 2017 twee particulier gefinancierde scholen voor laten gaan. Echter staat de Lis in de sector 'Industrietechniek', waar de school afgemeten wordt tegen álle scholen van heel Nederland, alweer op nummer één! De LiS mag hierdoor het predicaat en bijbehorend stempel 'Topopleiding' voeren.

 

Bron zegel: www.keuzegids.org

Meer ...
8 december Opening nieuwe vleugel LiS 6 december

Dinsdag 6 december werd onze nieuwe vleugel feestelijk geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

De koning deed dit door tijdens zijn rondgang in de LiS de onderdelen van het openingsvoorwerp 'de Leidse instrumentmakers Sleutels' te verzamelen, de sleutels te monteren en het resultaat op LiS-kwaliteit te controleren. De sleutels werden daarna overhandigd aan Dick Harms, directeur van de LiS.

 

De koning startte in de glasblazerij waar hij, nadat hij uitleg had gekregen van studenten, zelf aan de slag mocht. Onder het toeziend oog van docent glastechniek Frans Folst zou de koning één bol blazen, het werden er zelfs twee.

 

De rondgang ging verder in de Utopa werkplaats waar de koning de overige onderdelen van 'de Leidse instrumentmakers Sleutels' verzamelde en zo langs alle disciplines van de werkplaats kwam (zoals draaien, frezen en vonken). Hij toonde zich zeer geïnteresseerd en maakte volop gebruik van de gelegenheid om in gesprek te gaan met onze studenten.

 

Na het uitzwaaien van de koning maakte de LiS zich op voor het Open Huis. Het was een drukbezochte middag met veel belangstellenden die een kijkje kwamen nemen.

 

Bestuur, directie en medewerkers, maar vooral ook studenten van de LiS, kijken terug op een zeer geslaagde dag.

 

Meer ...
28 oktober LiS krijgt extra subsidie uit Regionaal investeringsfonds MBO

De LiS kan met deze subsidie haar lesprogramma's verrijken op het terrein van de astronomie en ruimtevaart.

Op 24 oktober heeft minister Jet Bussemaker (OCW) bekend gemaakt dat de Leidse instrumentmakers School ruim 500.000 euro ontvangt uit het Regionaal Investeringsfonds MBO voor de periode 2017-2020. Op dit moment ontbreekt het aan een specifieke MBO-opleiding die zich richt op instrumentatie en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie. De LiS wil de subsidie gebruiken om dit gat op te vullen door specialisaties binnen het bestaande lesprogramma te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de vorm van stage of keuzemodule. Daarnaast zal een gedeelte van de subsidie gebruikt worden om het mogelijk te maken dat bedrijven en (onderzoeks)instellingen samen met studenten innovatieve opdrachten op het gebied van de ruimtevaart en astronomie uit voeren (zowel op school als bij de bedrijven). Wij danken de minister in het vertrouwen dat ze stelt, in ons en de bij deze aanvraag betrokken partners.

Meer ...
2 oktober LiS ontvangt gouden Erepenning Gemeente Leiden

De Leidse instrumentmakers School ontving op 1 oktober 2016 de Leidse Erepenning in goud.

De Leidse instrumentmakers School ontving uit handen van burgemeester Lenferink, namens B&W Leiden, op 1 oktober 2016 de Leidse Erepenning in goud. Namens de LiS nam directeur Dick Harms de penning in ontvangst, in bijzijn van een grote groep studenten, personeel en leden van het bestuur.

De LiS is buitengewooin verguld met de erepenning en beschouwt het als een stimulans om de goede naam en faam blijvend te beschermen en veilig te stellen.

Hulde aan B&W Leiden voor deze mooie erkenning!

Meer ...