Nieuws
18 juni LiS in de top 3 mbo-opleidingen

Leidse instrumentmakers School in top 3 mbo-opleidingen

Studenten beoordelen school en opleiding ruim boven landelijk gemiddelde

Studenten waarderen de Leidse Instrumentmakers School (LiS) met een 7,6 en de opleiding Research Instrumentmaker met een 7,7. Dit is ruim een punt hoger dan het landelijk gemiddelde. De school staat hiermee op een derde plek in de lijst van mbo-opleidingen. Dat blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs naar de tevredenheid van studenten in het mbo.

Van de LiS-studenten vulde 62% de enquête in. Zij beoordeelden hun school op onderwijs en begeleiding, informatie, lesmateriaal en toetsen, sfeer en veiligheid, stage leerbedrijf en school. Over de gehele breedte scoort de Leidse instrumentmakers School boven het landelijk gemiddelde.

Bovengemiddeld tevreden
De Leidse instrumentmakers School scoort erg goed in de categorie Onderwijs en begeleiding (60% is positief t.o.v. 44% landelijk). Studenten zijn tevreden over de manier waarop school helpt om te presteren (62% t.o.v. 45%), hoe docenten lesgeven (66% t.o.v. 53%) en over het nut van de lessen voor de toekomst (77% t.o.v. 49%). Ook in de andere categorieën scoort de school bovengemiddeld. Zo zijn studenten dik tevreden over de voorbereiding op de stage door de school en de begeleiding door het leerbedrijf. Tot slot zijn de studenten blij met de sfeer op school en gaan zij met plezier naar school.

Directeur Godelieve Bun: “Wij werken continu aan het verbeteren van het onderwijs. Door huidige situatie met de coronacrisis wordt dit proces versneld. Docenten en studenten denken daarover mee. De resultaten van dit onderzoek zijn een goede opsteker voor ons allemaal.”

Onderzoek
Elke twee jaar vraagt de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs naar de tevredenheid van studenten in het mbo. Recent verscheen de 11e JOB-monitor met daarin de mening van 262.629 mbo-studenten. In totaal deden 63 scholen mee aan de JOB-monitor 2020. Meer dan de helft van alle mbo-studenten (53%) nam de tijd om hun mening te geven.


Over de Leidse instrumentmaker School
De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een kleinschalige mbo-vakschool voor precisietechniek. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten maken en ontwerpen voor wetenschap en industrie. Tijdens de opleiding (niveau 3 en 4) worden studenten intensief getraind op het gebied van metaalbewerking, bewerking van glas en andere harde materialen, optica en mechatronica. De school heeft ongeveer 340 studenten en staat hoog aangeschreven. De afgestudeerden zijn zeer gezocht en spelen door hun hoge niveau van vakkennis, vakbekwaamheid en creativiteit een belangrijke rol in research & development, hightech industrie, medische techniek en ruimtevaart.