Leidse instrumentmakers School

Veelgestelde vragen

De LiS en corona

Zelf getest, niet gestrest

Op de LiS kiezen we ervoor om de huidige maatregelen tot het einde van het studiejaar van kracht te laten zijn. Dit doen we omdat nog niet al onze medewerkers en studenten gevaccineerd zijn. Preventief gebruik van zelftesten is altijd mogelijk. Je kunt een zelftest halen bij de receptie. Zo bescherm je jezelf en ook anderen binnen de LiS. 

De zelftesten zijn op vrijwillige basis. Je hoeft geen negatieve uitslag te laten zien om naar de les/het werk te kunnen. De zelftest is anders dan de test bij de GGD; het wattenstaafje hoeft niet zo diep de neus in en de uitslag is al af te lezen na 15-30 minuten. Daardoor is de test makkelijk in gebruik.

Je doet alleen een zelftest wanneer je geen klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus. Heb je wel klachten, dan blijf je thuis en maak je een afspraak om je te laten testen bij de GGD.

Meer informatie over het gebruik van de zelftesten vind je op het portaal zelftestonderwijs.nl.

Welke maatregelen om corona te bestrijden heeft de LiS genomen?

De gezondheid en veiligheid van onze studenten en medewerkers staat voorop. Wij houdens ons daarom aan de richtlijnen van het kabinet en de RIVM-maatregelen. Dat betekent dat wij de anderhalve meter in acht nemen, het dragen van een mondkapje verplicht is, de pauzes gespreid zijn, en de medewerkers waar mogelijk thuiswerken. Zie voor meer informatie de Beslisboom  die de LiS hanteert.

Hoe geven jullie het praktijkonderwijs?

Wij geven het praktijkonderwijs in kleine groepen zodat anderhalve meter kan worden gewaarborgd. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.

Hoe ziet het online onderwijs eruit?

Wij verzorgen de online theorielessen via Zoom. De communicatie tussen student en docent, bijvoorbeeld over het inleveren van opdrachten, verloopt via OnderwijsOnline.

Hoeveel online onderwijs en hoeveel onderwijs op locatie krijg ik?

Op dit moment verzorgen wij het theorieonderwijs online, en het praktijkonderwijs - in kleine groepjes - op locatie.

Kan ik ook alleen online onderwijs volgen?

Nee, dat is niet mogelijk. De LiS is een vakopleiding waarbij je de helft van de tijd in de werkplaats doorbrengt. Dit kan niet online worden verzorgd.

Hoe ondersteunt de LiS studenten in deze tijden?

Heb je moeite met het online onderwijs, dan mag je - in kleine groepen naar school komen. De docent geeft zijn onlineles vanuit een lokaal op de LiS waarbij deze studenten live aanwezig zijn en de rest online. Verder zijn er extra contactmomenten met de mentor.

Hoe bewaakt de LiS de kwaliteit van het (online) onderwijs?

Wij evalueren regelmatig de lessen (enquêtes) en betrekken de studenten daarin.

Welke hulp bieden jullie studenten bij het volgen van online onderwijs?

Waar het echt niet lukt om online het onderwijs te volgen (door bijvoorbeeld de thuissituatie of concentratieproblemen) is het mogelijk om - na overleg met de mentor - naar de school te komen. Als er financieel een probleem is kunnen wij je ondersteunen door bijvoorbeeld een laptop in bruikleen te geven (dit geldt overigens niet alleen in coronatijd of bij onlineonderwijs).

Is de LiS dicht i.v.m. de coronamaatregelen?

Nee, de LiS is open. Al het onderwijs gaat zo veel mogelijk door. We nemen uiteraard in lijn van de adviezen van het RIVM de nodige maatregelen.

Is mijn diploma voor het volgen van een opleiding die deels online gegeven is net zoveel waard als een opleiding die ik fysiek heb gevolgd?

Uiteraard. We doen geen concessies als het om diplomawaarde gaat. 

Is het collegegeld lager als er deels online wordt lesgegeven?

Nee, omdat het onderwijs van dezelfde kwaliteit is en hetzelde diploma oplevert, is het collegegeld hetzelfde.

Welke IT-voorzieningen heb ik nodig voor het volgen van online onderwijs?

De minimale eisen voor een laptop voor studiejaar 2020-2021 zijn: 

  • Beeldscherm 15 inch full-HD
  • Intel Core I5-7200U processor
  • 4GB Ram
  • 128 GB SSD
  • Windows 10
  • Batterij levensduur tot maximaal 5,5 uren. 

Verder heb je nodig:

  • een stabiele internetverbinding
  • webbrowser Chrome of Firefox
  • een laptop of desktopcomputer, bij voorkeur met camera
  • een microfoon, via je pc of via een koptelefoon.

Informatie laptop en software

Laptop lenen
Als er een financieel probleem is kunnen wij je een laptop in bruikleen geven. 

Hoe ziet het introductieprogramma eruit?

Het introductieprogramma bestaat uit kennismaken met elkaar, met Leiden en met de mentoren. Normaal gesproken doen we dit tijdens twee introductiedagen. Nu draaien we een aangepast programma (korter, zonder overnachtingen en in kleinere groepjes).

Het verhaal Dennis en Martijn

De pollensniffer

Wist je dat twee LiSsers de pollensniffer hebben ontwikkeld? Als je hooikoorts hebt zijn pollen bijzonder irritant. Het is dan handig om te weten waar er concentraties van pollen zijn. Dat kan met de pollensniffer. Ook de huidige vorm van pollensniffer wordt bij de LiS gemaakt.