Student aan het woord

Dobbelstenen in de ruimte

Rui Horstink

Vierdejaarstudent op de
Leidse instrumentmakers School (LiS)

De  afgelopen twee maanden heb ik gewerkt aan een onderdeel van de satelliet van het DaVinci Satellite Team (DVS) de zgn. Dice Payload. De Dice Payload is een klein apparaat, mechanisme, dat dobbelsteentjes in de ruimte laat rondzweven en daarna weer vastklemt om een 'worp' te krijgen. Van deze 'worp' (nummers op de dobbelstenen) wordt een foto gemaakt met de aarde op de achtergrond. Deze foto wordt vervolgens opgestuurd naar de kinderen in het klaslokaal die er dan bijvoorbeeld een spelletje mee kunnen spelen. Tegelijkertijd leren ze van alles over de ruimte en dat is precies het doel wat ons DVS Team voor ogen heeft.

TU Delft en LiS-studenten

Het DVS Team is een team van voornamelijk studenten van de TU Delft en LiS-studenten die als missie hebben om hun eigen satelliet in een baan om de aarde te krijgen. Deze satelliet is, samen met andere educatieve schoolprogramma's van het team, bedoeld om de ruimtevaart leuk en toegankelijk te maken voor de jeugd. De satelliet bevat twee payloads, waarvan er een op de LiS is geboren: De Dice Payload.

Onderschrift bij foto

Lorem ipsum Dolor sit amet

Lorem ipsum

Testen in de ruimte tijdens een paraboolvlucht

Omdat de Dice Payload op de LiS is ontworpen en gemaakt, hebben al meerdere LiS-studenten voor mij aan hieraan gewerkt. Ik kwam dit jaar in beeld voor het herontwerpen van de diverse onderdelen van de Dice Payload, zodat deze onderdelen nog beter zouden gaan werken. Eerst deed ik dit als vrijwillger, na een maand trad ik toe tot het team. In de tussentijd zijn we hard bezig geweest om de Dice Payload werkend te krijgen zodat we deze rond 11 augustus konden testen. Deze belangrijke test deden we tijdens een zero-G paraboolvlucht die gefaciliteerd werd vanuit de TU Delft. Hiermee konden we de werking van het huidige ontwerp testen in een omgeving die de gewichtsloosheid in de ruimte simuleert." 

Tijdens de vlucht hebben we heel veel nuttige data verzameld. Hiermee kunnen we het ontwerp verbeteren zodat er met de uiteindelijke versie niks meer fout kan gaan. Om dit mee te maken was echt een supergave ervaring! Dat is het leuke aan deze opleiding op de LiS: je staat de helft van je studietijd in de praktijk en wordt gekoppeld aan projectteams en bedrijven die onderzoek doen naar nieuwe toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, maar ook in de medische techniek en in de hightech industrie. 

Wil je meer weten over het Da Vinci Satellite project en de Dice Payload? Lees de blog van het DVS Team.