Student aan het woord

Kun je dobbelen in de ruimte?

Rui Horstink

Vierdejaarstudent op de
Leidse instrumentmakers School (LiS)

Vraag een paar scholieren welk spelletje ze wel eens in de ruimte zouden willen spelen en het logische antwoord is 'dobbelen'. Dat lijkt eenvoudig te realiseren, maar als je dan bedenkt dat alles zweeft in de ruimte, hoe kan je dan in vredesnaam de dobbelstenen werpen? 

Oplossing bedenken

Daar bedachten de studenten van de TU in samenwerking met de onze LiS-studenten een oplossing voor. 'Wat wij hebben gedaan, vertelt Rui Horstink, 4e jaar student aan de LiS, is dat we een klein apparaatje, een mechanisme, hebben ontworpen en gemaakt dat de dobbelstenen in de ruimte laat rondzweven en daarna vastklemt om een 'worp' te krijgen. Van deze worp (het aantal ogen) wordt een foto gemaakt. Vervolgens wordt die foto naar de aarde gezonden naar een klaslokaal waar kinderen kunnen zien welke worp ze hebben gegooid.

Lorem ipsum Dolor sit amet Consectetur adipis Cin elit

Ontwerpen en maken

Zo leren kinderen spelenderwijs meer over techniek.'En dat is precies het doel van dit project', zegt Rui Horstink. De Dice Payload, zoals het apparaatje heet, is een goed voorbeeld van de vele mooie instrumenten die je als student hier op de LiS leert ontwerpen en maken.  

Testen tijdens paraboolvlucht

En hoe staat het nu met het project? Wordt het spelletje daadwerkelijk op scholen gespeeld? 'Nog niet', zegt Rui. 'We hebben de werking van de Payload Dice getest tijdens een gewichtloze zero-g paraboolvlucht. We moeten er nog aan sleutelen, maar we zijn al een heel eind op weg!'

Samenwerken in een team

Rui: Om dit mee te maken was echt een supergave ervaring! Vooral het werken in een team met studenten van een andere opleiding, de TU Delft, die onderzoek doen naar nieuwe toepassingen in de lucht- en ruimtevaart was zeer leerzaam en leuk! 

Het DVS Team is een team van voornamelijk studenten van de TU Delft en LiS-studenten die als missie hebben om hun eigen satelliet in een baan om de aarde te krijgen. Deze satelliet is, samen met andere educatieve schoolprogramma's van het team, bedoeld om de ruimtevaart leuk en toegankelijk te maken voor de jeugd. De satelliet bevat twee payloads, waarvan er een op de LiS is geboren: De Dice Payload.

Lorem ipsum Dolor sit amet Consectetur adipis Cin elit

Lorem ipsum Dolor sit amet