Leidse instrumentmakers School

De opleiding (research)instrumentmaker

De LiS is een mbo-vakschool. Als (research)instrumentmaker bedenk, ontwerp en maak je fijnmechanische instrumenten van o.a. metaal en kunststof. Dankzij jouw werk kunnen wetenschap en industrie innoveren! Wij bieden de BOL-opleiding aan op niveau 3 én 4.

Niveau 3 - Instrumentmaker

Als instrumentmaker leer je om een prototype van een instrument te maken. Je test en verbetert het, om uiteindelijk het fijnmechanische instrument te produceren.

Niveau 4 - Researchinstrumentmaker

Als researchinstrumentmaker leer je naast het maken van een instrument, ook het vertalen van de vraag van een klant naar een oplossing en leer je hoe je instrumenten moet ontwerpen.

Eerste jaar

In het eerste jaar staan de basis maakprocessen centraal. Je leert draaien, frezen en glasblazen, zowel computergestuurd als handmatig. Je leert hoe je zelfstandig en veilig de machines kunt gebruiken voor het maken van de onderdelen en hoe je deze onderdelen kunst samenstellen tot een precisie-instrument.

Tweede en derde jaar

Je verdiept je steeds verder in het maken van complexere instrumenten. Je gaat daarbij dieper in op het materialengebruik, het construeren en het maakproces. Ook leer je over de elektronica die nodig is om een instrument te bedienen en over de sensoren die nodig zijn voor metingen. Tijdens je stage pas je het geleerde toe.

Vierde jaar

In het laatste jaar bekwaam je je in het vertalen van de klantvraag naar een oplossing – het precisie-instrument – waarmee de klant zijn onderzoek kan uitvoeren. Ook loop je een afstudeerstage.

Het verhaal Dennis en Martijn

De pollensniffer

Wist je dat twee LiSsers de pollensniffer hebben ontwikkeld? Als je hooikoorts hebt zijn pollen bijzonder irritant. Het is dan handig om te weten waar er concentraties van pollen zijn. Dat kan met de pollensniffer. Ook de huidige vorm van pollensniffer wordt bij de LiS gemaakt.