Nieuwsbericht

1e jaarsstudenten LiS verruimen blik arbeidsmarkt

 Johnny Schreuder van KVE Composites Group B.V. geeft een presentatie 

Voor eerstejaars is het nog moeilijk voor te stellen; waar kom ik later te werken? Om hun blik op de arbeidsmarkt te verruimen, brachten 71 studenten van de LiS 31 januari een bezoek aan het Technology Park Ypenburg - The Hague (TPY), een prototyping community waar bedrijven, zowel start-ups/scale-ups en volwassen bedrijven samenwerken om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen op het gebied van hightech manufacturing, met name gericht op de lucht- en ruimtevaart.

Na een welkomstwoord van The Hague Tech presenteerden vijf bedrijven zich aan de studenten, te weten Hittech Multin, AirborneKVE CompositesPromolding en Robin Radar Systems. Bij deze bedrijven is grote behoefte aan researchinstrumentmakers en zijn bekende stagebedrijven van de LiS.
Er werden door studenten goede vragen gesteld: gaan jullie wel verantwoord om met ruimteafval? Hoe lang gaat een satelliet mee en wat zijn de kosten om een radar te bouwen?

Na de presentaties volgde een rondleiding bij de bedrijven zelf. Op de vraag wat ze er van vonden antwoordde student Reinier Lindenbergh: "Het is mooi dat we de mogelijkheid kregen om echt bij de bedrijven binnen te kunnen kijken, wat ze allemaal doen en wat er allemaal bij komt kijken. Dat was indrukwekkend en leerzaam en je weet dan ook beter waar je het voor doet, waar je voor leert.” De studenten @thijsvanliere en @johanvanderaart merkten op dat het interessant was om te zien dat er bij prototyping niet alleen gewerkt wordt met metaal, maar ook met composiet, en dat is heel wat anders.” Producten ontwikkelen en produceren van hoogwaardige spuitgietproducten, zoals ze dat bij Promolding doen, werd ook interessant gevonden. Misschien wel het meest tot de verbeelding sprak ze aan de drone detectie radars voor security & safety van het nog jonge maar upscale bedrijf Robin. En het internationale aspect, kunnen werken in het buitenland, en het soort klanten, zoals Schiphol en ASML, dat trok ook aan.

Oud-LiSser Tatjana Verdoold  van Hittech leidt de studenten rond op haar werkplek.

 Jac Gofers van Promolding geeft uitleg over de machine


Dat de studenten bewust gekozen hebben voor de LiS blijkt wel uit de volgende constatering van één van de studenten over het werken aan één product: “Alleen werken aan bijvoorbeeld een robot, ik weet niet of ik dat zou willen.” Dan ben je constant met hetzelfde bezig. Gecompliceerde en gevarieerde dingen maken, unieke producten ontwikkelen en ontwerpen, zoals bij Hittech in een cleanroom omgeving, maar dat je ook wel bij de andere bedrijven ziet die we bezocht hebben, dat trekt mij veel meer."

Je ziet het, het gaat de goede kant op met onze researchinstrumentmakers in de dop!