Nieuwsbericht

LiS-studenten op TV in Jekels Jacht

In het cryogene lab op de Universiteit Leiden.  

v.l.n.r. studenten Floris de Veld, Mike van Leeuwen, Damien de Jong, Frank Molster (docent natuurkunde), Savanna van Proosdij, Max Vink en Diederik Jekel (wetenschapsjournalist en presentator Jekels Jacht). Student Yoshua Boekweit ontbreekt op de foto.

In het TV programma Jekels Jacht gaan onze LiS-studenten de uitdaging aan om het wetenschappelijk expiriment van de oprichter van de LiS, nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes, opnieuw te doen.

Het koudste experiment

Deze natuurkundige bouwde in 1904 het allereerste cryogene laboratorium dat dertig jaar lang de koudste plek op aarde zal blijven (-273 graden C.) Hier lukte het hem om met gevaar voor eigen leven gassen vloeibaar te maken, iets wat tot dan toe onmogelijk werd geacht. In dat lab voerde Kamerlingh Onnes experimenten uit met supergeleiding, die uiteindelijk zullen leiden tot uitvindingen als de zwevende trein en de MRI. Aan Diederik Jekel de uitdaging om met studenten van de LiS het experiment van Kamerlingh Onnes te herhalen door het cryogene lab opnieuw te bouwen en gassen vloebaar te maken.

Wil je weten of ze daarin slagen? Kijk dan zaterdag 26 maart om 19.50u naar de uitzending op NPO2.